Din Kültürü

Aşure günü yapılacak ibadetler nelerdir?

Aşure günü yapılacak ibadetler nelerdir?

Muharrem ayı kutsal 4 aydan sonuncusudur. Bu ayın onuncu gününe ise Aşure günü adı verilir. O gün aşure yapılıp dağıtılması oldukça faziletli bir ibadettir. Bu günün yaklaşması ile o gün yapılması gereken ibadetlerin neler olduğu oldukça merak ediliyor. Bu yazımızda bunları açıklayacağız.

2021 Aşure günü yapılacak ibadetler nelerdir?

Aşure günü kılınması hayırlı namazlar ve tesbihler ve davranışlar vardır. Bu davranışlardan bazıları şunlardır; o gün eve ufakta olsa bir miktar alışveriş yapmak yıl boyu evde bereketin hakim olmasına yardımcı olur. Gün içinde hiç olmazsa 10 Müslümana 1 selam yada bir müslümana 10 kez selam vermekte hayırlıdır. Bu mübarek günde yardıma muhtaç kimselere yardım edilmelidir. Güne gusül alarak başlanmalıdır. Akrabalar ziyaret edilmeli ve gönülleri hoş tutulmalıdır. Zikir topluluklarına girilmeli ve Hüsema namazı kılınmalıdır.

Husema namazının şöyle bir fazileti vardır ki;  Kıyamet günü, hak isteyenlere bu namazla karşılık verilir. Mübarek gecelerde mutlaka kılınmalıdır.

Hüsema namazı nasıl kılınır?

4 rekattan oluşan bu namazın kılınışı tıpkı öğlen namazı gibidir. Okunacak dualar ise şöyledir;
1’inci rekatte: 1 tane Fâtiha-i şerîfe ve 11 tane İhlâs-ı şerîf okumalıdır. 2’nci rekatte: 1 tane Fâtiha-i şerîfe, 10 tane İhlâs-ı şerîf ve 3 tane Kul yâ eyyühel-kâfirûn okunmalıdır. 3’üncü rekatte: 1 tane  Fâtiha-i şerîfe, 10 tane İhlâs-ı şerîf ve 1 tane El-hâkümüt-tekâsür okunmalıdır. En sonuncu rekat olan 4’üncü rek’atte ise: 1 tane Fâtiha-i şerîfe, 15 tane İhlâs-ı şerîf, 1 tane Ayetü’l-Kürsî okunarak namaz sonlandırılır. Selam verilmesinin ardından kişi duasını eder. Kişinin üstünde kimin hakkı var ise o kişilere namazını bağışlar.
10 kez ise şu dua okunmalıdır; ”Subhanallahi mil el mizan ve müntehel ilmi ve meblağarrıza ve zinetel arş”.

Aşure günü orucu nedir?

Aşûre günü yapılacak en faziletli ibadetlerden biri de oruç tutmaktır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

  • Aşûre günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur. [Müslim, Tirmizî, İ. Ahmed, Taberanî]
  • Tek başına Aşûre günü oruç tutmak mekruh olur. 9. ile 10. veya 10. ile 11. günü tutulursa mekruh olmaz. (Aşûrenin faziletinden faydalanın! Bu mübarek günde oruç tutan, melekler, peygamberler, şehitler ve salihlerin ibadetleri kadar sevaba kavuşur.) [Şir’a]
  • Peygamber efendimiz bir gün öğleye doğru buyurdu ki: (Herkese duyurun! Bugün bir şey yiyen, akşama kadar yemesin, oruçlu gibi dursun! Bir şey yemeyen de oruç tutsun! Çünkü bugün Aşûre günüdür.) [Buhari, Müslim, Ebu Davud]
  • Bugün oruç tutmak çok kıymetlidir. Peygamber efendimiz, bugün bir hurmayı mübarek ağzında ıslatıp çocukların ağzına verirdi. Çocuklar, Resulullah’ın mucizesi olarak akşama kadar bir şey yiyip içmezlerdi.
  • Bugün bazı hayvanların bile bir şey yemediği bildirilmiştir. Bir avcı, Aşûre günü, bir geyik yakaladı. Geyik, yavrularını emzirip akşamdan sonra dönmek üzere, avcının izin vermesi için, Resulullah efendimizden, şefaat istedi. Avcı, geyiğin akşama kalmadan hemen gelmesini isteyince, geyik, (Bugün Aşûre günüdür. Bugünün hürmetine yavrularımızı emzirmeyiz. Onun için akşamdan sonra gelmek için izin istedim) dedi. Bunu duyan avcı, geyiği Resulullah’a hediye etti. O da, geyiği serbest bıraktı.

Aşure günü ile ilgili hadisler nelerdir?

  • Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allah’ı zikredilen bir yerde, biraz oturan, cennete girer. (Hadis-i Şerif)
  • Muharrem Ayı’nda oruç tut. Çünkü o, Allah’ın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tövbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir. (Hadis-i Şerif-Tirmizi)
  • Aşure günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur. (Hadis-i Şerif )
  • Aşure günü bir yetimin başını okşayana, Allah’ u Teala o yetimin başındaki kıllar kadar Cennet’te derece verir. (Hâdis-i Şerif- Gunyet-üt-Tâlibîn)

Aşure günü sadaka vermenin faziletleri nelerdir?

Sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Hadis-i şerifte, (Aşûre günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu.

Aşure Duasının Arapça Okunuşu

Elhamdülillahi rabbil alemin.. Vessaletü vesselamü ala seyyidina Muhammedin ve ala elahi ve sahbihi ecmain. Allahümme entel bediyül gadim. El hayyul kerim. El hannanül mennan. Ve hezihi senetün tecidetün es elüke fihel ismete mineşşeytanirracim. Vel avna ala hezihil nefsil emmareti bissü i vel iştiğale bima yugarribüni ileyke ya zel celali vel ikram. Birahmetike ya erhamer rahimin.Ve Sallallahü ala seyyidina ve nebiyyina Muhammedin ve ala elahi ve sahbihi ehli beytihi ecmain.

Aşure duasının manası nedir?

Hamd alеmlеrin RAB bi olan ALLAH’a mahsustur. Salatü Sеlam onun biricik Rasul-ü Efеndimiz sav vе onun alinе еshabına olsun. Kеndindеn еvvеl hiçbir varlık olmayan. Varlığı, hayatı, kullarına kеrеmi, ziyadе mеrhamеti, nimеtlеr bağışlaması sonsuz vе dеvamlı olan sеnsin ALLAH’ım. İştе bu yеni yıldır ki, bu yıl boyunca huzurundan kovulmuş şеytandan bеni korumanı, daima kötülüğü еmrеdеn nеfsimе galip olmam için yardımını vе bеni sana yaklaştıran işlеrlе mеşgul olmamı, sеndеn dilеrim. Ey celal vе ikram sahibi ALLAH’ım. Ey Erhamur Rahimin olan Rabbim ramеtinin bеrеkеtiylе duamızı kabul еt. ALLAH’ın sеlamı Hz. MUHAMMED MUSTAFA (sav) ın vе onun alinin ashabının еhli bеytinin üzеrinе olsun..

Arkadaşlarınla paylaşır mısın?

Aşure günü yapılacak ibadetler nelerdir? hakkındaki aklınıza takılan soruları aşağıdan öğretmen ve öğrencilere sorabilir, Aşure günü yapılacak ibadetler nelerdir? için bilgi alabilirsiniz..

Yorumlarını paylaşır mısın?

css.php