Edebiyat

Denize düşen yılana sarılır ile ilgili kompozisyon

Denize düşen yılana sarılır ile ilgili kompozisyon

Yaşamı boyunca insanın başına ne zaman ne geleceğini kimse bilemez. Bazen insanlar zor durumlarda kalabilir. Çözüm yolu bulamaz ve ve bu çaresizlik duygusu içinde kalır. Bu durumda insan tıpkı denize düşen birinin yılana sarılması gibi istemese de hoşlanmadıkları insanlara muhtaç olup onlardan yardım isterler.

Denize düşen birinin yılana sarılması yeni yüzme öğrenmiş ya da hiç yüzme bilmeyen bir insanın boğulma anında denizin dibindeki zararlı ya da zararsız olduğunu bilmediği cisimlerden yardım beklemesi gibidir. Bu atasözünde mecazi olarak anlatılmak istenen ise zor bir durumda ve çaresiz kalan bir insanın çaresizlikle hiç hoşlanmadıkları insanlardan yardım istemeyi gururlarına yediremezler. Fakat çaresizlikten kurtulabilmek için o sevmediği insanlardan yardım isterler. Çünkü içinde bulundukları durumdan en az zarar görerek kurtulmak isterler. İnsanlar zor durumda kaldıklarında sevmedikleri, hoşlanmadıkları ya da zararları dokunabilecek olan kişilerden medet umarlar. Bu konu için de “denize düşüp yılana sarılmak” deyimi kullanılır.

Büyük bir sıkıntıya düşen insanın, yardım istemek için kişi tercih etme şansı olmaz. Daha doğrusu seçim yapmak için zamanı ve seçeneği yoktur. Önüne çıkan düşmanı bile olsa uzatacağı eli geri çeviremez. Yılana sarılacak duruma gelmiş bir insan için bütün çareler tükenmiş demektir. Bu durumda yılan göze görünen en iyi dosttur. Yılanın insanın karşısına çıkması da aslında bir şanstır, boğulmamak için belki de bir fırsattır.

Denize düşen yılana sarılır atasözü anlamı

Sıkıntısı olan yani atasözümüzdeki denize düşen insan çaresi zor bir soruna sahiptir. Hiç yüzme bilmeyen insan denizde boğulmaktan kurtulmak için her yöntemi dener. Bu yöntemlerden birisi tutunacak şeyler aramaktır. Yılan dahi olsa onu yaşama bağlayacak olduğunu düşünerek ona sarıldığı düşünülebilir. Böyle bir durumda yılanın kendisi ısırabilme ihtimalini dahi düşünemez. Atasözü mecazi anlamda kullanılarak bilgi verilmiştir. İnsan zorda olunduğunda hiç istemediği birisinden yardım isteyebilir. Çaresizlik durumunda mecburen haz etmediği kişilerden yardım ister.

Yaşadıkları sorunlardan en az zararla atlatmak için ellerinden geleni yaparlar. Hoşlandıkları veya hoşlanmadıkları kişilerden yardım almak için çaba gösterirler. Önceden zararı dokunmuş insanlardan dahi medet ummaktadırlar.

Arkadaşlarınla paylaşır mısın?

Denize düşen yılana sarılır ile ilgili kompozisyon hakkındaki aklınıza takılan soruları aşağıdan öğretmen ve öğrencilere sorabilir, Denize düşen yılana sarılır ile ilgili kompozisyon için bilgi alabilirsiniz..

Yorumlarını paylaşır mısın?

css.php