Fen Bilgisi

Deri Nedir? Derinin yapısı, özellikleri ve görevleri

Deri Nedir? Derinin yapısı, özellikleri ve görevleri

Deri Nedir?: Vücudumuzun en büyük organı olan deri; dokunma organıdır. Kişi dokunmayla; basınç, sıcak, soğuk ve acıyı algılar. Alt deride bulunan sinir uçlarına bağlı duyu cisimciklerinin kimi dokunmayı, kimi basıncı, kimi sıcağı, kimi soğuğu, kimi acıyı alır. Geniş yüzeyi ve büyük duyarlığıyla deri vücudumuzun dış etkilerden korunmasını sağlar. Bu nedenle derinin bakımı ve korunması insanlar için büyük önem taşır. Dokunma duyusu organı olan deri vücudun üstünü kaplar. Derinin üstünde kıllar ve gözenek adı verilen çok küçük delikler bulunur. Derimiz, bedenimizin doğal deliklerinin içinde (solunum, sindirim, cinsel organ girişlerinde) özelleşmiş nemli yapısıyla mukoza adını alır.

Derinin görevleri nelerdir?

  • Derinin kalınlığı, vücut bölgelerine göre 1,5 – 4 mm. arasında değişiklik gösterir. Yüzölçümü erkeklerde 1, 80 m2 kadınlarda ise 1,60 m2 kadardır.
  • Dokusu çok sağlam olduğu için asalakların, mikropların zehirlerin girmesine izin vermez.
  • Esnek ve sağlam yapısıyla fiziksel travmalara karşı koyar.
  • İçindeki çok sayıda sinirlerle ve üstündeki hareketli kıllarla, üç çeşit dokunma duyusu (şekil, basınç, ısı) verir.
  • Deri salgılarının da koruyucu bir rolü vardır. Yağ maddesi; Keratin ihtiva eden tabakaları (deri yüzeyi, saç ve tırnaklar) yumuşak tutar.
  • Terleme yoluyla, organizma artıklarının bir kısmını (kreatinin, üre, amonyak) atarak detoksifikasyonu sağlar.
    Gene terleme ve buharlaşma yoluyla vücut ısısını ayarlar.
  • Derimiz yani cildimiz; bedenimizin aynası gibidir. İç organlarda ki bir sorun kendini ilk cilt belirtileriyle gösterebilir. Hem dış ortam ile organizma arasındaki ilişkiyi hem de bir takım ruhsal tepkilerimizi yansıtır. Ona iyi bakmak hepimizin görevidir.

Derinin yapısı nasıldır?

Epidermis: En üst tabakadır. Üst ve alt olarak bunun da kendi içinde 2’ye ayrıldığını söyleyebiliriz. Kalınlığı, 1 mm’nin onda biri kadardır. Derinin koruyucu fonksiyonunda önemli rol oynar. Dış ortamla direkt ilişkilidir. Protein yapıda olan keratin maddesi bu tabakada sentezlenir ve deriye dayanıklılık verir. Derimize rengini veren melanin sentezi de epidermisin malpigi denen canlı kısmında gerçekleşir. Yapısında keratin bulunan saç ve tırnaklar gibi epidermisin üst kısmı da cansızdır. Dış etkenlerin etkisiyle ölü hücreler aşınıp döküldükçe alttan yeri doldurulur. Eğer epidermisin üstü canlı hücrelerle kaplı olsaydı çok acı çekerdik. Keselenmek denilen türk geleneği esnasında bu cansız bölümdeki ölü hücreler temizlenir.
Dermis: Epidermisin altında bulunur. Bu tabakanın temel maddesi yine bir protein olan kollajendir. Deriye dayanıklılık kazandırır. Dermis esnek ve dirençlidir. Dermis, ter ve yağ bezleri, kıl kökleri, sinir uçları, deriyi besleyen kılcal kan damarlarını içerir.
Supkutan: Alt derinin altında deri altı dokusu denilen yağlı bir tabaka yer alır. Bu tabaka derinin kaslar ve kemikler üstünde kalmasını sağlar.

Arkadaşlarınla paylaşır mısın?

Deri Nedir? Derinin yapısı, özellikleri ve görevleri hakkındaki aklınıza takılan soruları aşağıdan öğretmen ve öğrencilere sorabilir, Deri Nedir? Derinin yapısı, özellikleri ve görevleri için bilgi alabilirsiniz..

Yorumlarını paylaşır mısın?

css.php