Haberler

DGS (Dikey Geçiş Sınavı) nedir? DGS puanı nasıl hesaplanır?

DGS (Dikey Geçiş Sınavı) nedir? DGS puanı nasıl hesaplanır?

DGS (Dikey Geçiş Sınavı) nedir? ne zamandan beri uygulanıyor?: ÖSYM tarafından ilk defa 2000 yılında uygulanan , her yıl Temmuz ayının 2. ya da 3. pazarı tekrarlanarak 2015’de 16.sı yapılacak olan ve Ön lisans (iki yıllık yüksekokul ) mezunlarının lisans programlarına geçişlerine imkan veren merkezi bir sınavdır. 2015 DGS ÖSYM’nin sınav takvimine göre 26 Temmuz 2015 Pazar günü uygulanacaktır.

DGS başvuru şartları

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilirler.

Gerek merkezi yerleştirme gerekse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezi sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS’ye girmek zorundadırlar. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş de bu kılavuzdaki esaslara göre merkezi olarak yapılır.

Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS) sonuçlarına göre ülkemizdeki meslek yüksekokullarına yerleştirilen adaylardan dikey geçiş yapmak isteyenler 2011-DGS’ye girerler, ancak bu adaylar 2011-DGS Kılavuzunda yer alan kontenjanlardan yararlanamazlar. Dikey geçiş yapmak istediklerini Yükseköğretim Kuruluna bildiren adayların yerleştirilme istekleri, yerleştirildikleri ön lisans programını 2 yılda tamamlamış olmaları, mezuniyet not ortalamalarının en az % 60 ve DGS puanlarının tercih ettikleri lisans programına, ilgili yılda DGS sonucuna göre en düşük puanla yerleşen adayın puanından en fazla 50 puan altında olması şartıyla, Yükseköğretim Kurulu tarafından değerlendirilir.

Açık öğretim ve meslek yüksekokullarının ön lisans programlarından mezun olanlardan kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmeleri gerekmemektedir. Bu durumdaki adaylar kendi alanlarındaki açık öğretim lisans programlarına doğrudan kayıt hakkına sahiptirler. Bu konudaki başvuruların ilgili yükseköğretim kurumuna yapılması gerekmektedir. Geçiş yapılabilecek programlara ilişkin ayrıntılı bilgiler Üniversitenin internet adresinden edinilmelidir.

Açık öğretim dahil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramazlar.

Kimler DGS’ye girebilir?

DGS’ye bir yüksekokul programını o yıl bitirecek öğrenciler (Son sınıfta veya beklemeli olup o yıl içinde okulu bitirme olasılığı kuvvetli olanlar) ve son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabilirler. Yani Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’ye girebilmek için staj yapmış olmak zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak DGS’yi kazanmış bir adayın 4 yıllık bir lisans programına kayıt yaptırabilmesi için stajını yapmış olması zorunludur. Not ortalaması zorunluluğu bulunmamaktadır. DGS başvuru şartları aşağıda ayrıca belirtilmiştir.

Dgs (dikey geçiş sınavı) ile ilgili bilinmesi gerekenler

 

  1. Dgs ile geçiş de kontenjanlar çok azdır. (Her bölüm için 05-10 kişi arası)
  2. Yeni yapılan tüzük değişikliği ile kontenjanlar 19000 civarına çıkarılmıştır.
  3. Dgs’de ek yerleştirme 2009 yılı sınavı itibariyle vardır.
  4. 2009 yılından itibaren dgs de tercihler sınavdan sonra yapılır.
  5. 2009 yılından itibaren dgs de en fazla 18 tercih yapılır.
  6. Aöbp’nin sınava etkisi oldukça yüksektir.
  7. Ösym’nin yaptığı yaklaşık 100’e yakın sınavdan en kolay olanıdır.
  8. 80 sözel 80 matematik sorusu sorulmaktadır.Her iki bölüm içinde 10’ar tane mantık sorusu bulunmaktadır.
  9. Sınav sonuçlarının açıklanma süresi 1 aydır.
  10. Son yapılan değişiklikler ile intibak senesi ve okuldan atılma durumu kaldırılmıştır.Ancak üniversitelerin dikey geçiş yapan öğrencilere nasıl bir uygulama yapacağı netlik kazanmamış.Genel kanı ile 1. sınıftan başlatılması durumu ortaya çıkmıştır.
  11. Sayısal ve sözel bölümde çıkan mantık soruları, öğrencilerin en çok zorlandığı kısım olarak görülmektedir.

Dgs (dikey geçiş sınavı) sınav konuları

Sayısal Konular:

  1. Kümeler
  2. Sayılar
  3. Bölünebilme Kuralları
  4. Rasyonel Sayılar
  5. Üslü İfadeler, Köklü İfadeler
  6. Eşitsizlik, Mutlak Değer
  7. Özdeşlikler, Çarpanlara Ayırma
  8. Oran, Orantı
  9. Denklem Çözme
  10. Problemler
  11. Sayısal Mantık
  12. Geometri

Sözel Konular:

  1. Sözcük
  2. Cümle
  3. Paragraf
  4. Anlatım Bozukluğu
  5. Şifre Çözümü
  6. Çözümleme ve Mantıksal akıl Yürütme

DGS de ek yerleştirme var mı?

DGS de Ek yerleştirme 2009 dan itibaren uygulanmaya başlanmıştır….YÖK ün Eylül 2009 daki toplantısında alınan karar uyarınca Ek yerleştirme insiyatifi YÖK e bırakılmıştır.. YÖK 2009 da ek yerleştirme yapılmasına karar verdi..

Ek yerleştirmede adaylar 18 tercih yapabilmektedir..ve kendi puanlarından daha yüksek puanla kapanmış bölümleri de tercih edebilmektedirler…

DGS ne zaman, nerelerde yapılır?

Sınav genelde Temmuz ayının ikinci haftası Pazar günü Üniversite Rektörlüklerinin bulunduğu kentlerde ve Lefkoşa’da yapılmaktadır.

DGS puan hesaplama

DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ağırlıklı ön lisans başarı puanlarının (AÖBP) belli kat sayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilir. Aşağıda DGS puan hesaplaması için kullanabileceğiniz formülü basit olarak verdik. Bu sayede DGS puanı nasıl hesaplanır kolayca öğrenebilirsiniz.

  • Dgs Sözel: 87.747 + (Sözel net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
  • Dgs Sayısal: 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
  • Dgs Ea: 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
  • Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı: Bölümünü iyi dereceyle bitirenler 80, orta sıralarda bitirenler 65, son sıralarda bitirenler 50 olarak girebilir.

Arkadaşlarınla paylaşır mısın?

DGS (Dikey Geçiş Sınavı) nedir? DGS puanı nasıl hesaplanır? hakkındaki aklınıza takılan soruları aşağıdan öğretmen ve öğrencilere sorabilir, DGS (Dikey Geçiş Sınavı) nedir? DGS puanı nasıl hesaplanır? için bilgi alabilirsiniz..

Yorumlarını paylaşır mısın?

css.php