Din Kültürü

İslamın şartları nelerdir ve anlamları

İslamın şartları nelerdir ve anlamları

İslamın şartları beştir. Peygamber Efendimiz’in bir hadislerinin manası şudur: “İslam dini beş şey üzerine kurulmuştur: Şahadet sözünü getirmek (Eşhedü en lâ İlahe İllallah ve Eşhedü enne Muhammeden Resûlüllah, demek), namaz kılmak, zekat vermek, ramazan ayı oruç tutmak ve hac etmek.” İşte bu beş şey İslam’ın şartıdır. Bu şartları gözetip onları yerine getiren insan, İslam şerefine ermiş, Müslüman rütbesini kazanmış olur.

“Eşhedü en lâ İlâhe İllallah ve Eşhedü enne Muhammeden Abdühu ve Resûlühu = Allah’dan başka ilah olmadığına şahidlik ederim. Yine Muhammed’in (a.s.) Allah’ın kulu ve elçisi olduğuna şahidlik ederim.” sözlerine “Kelime-i Şehadet” denir. “La İlâhe İllallah, Muhammed’ün Resûlüllah” sözüne de “Kelime-i Tevhid” denir. Biz bu mübarek kelimeleri daima okuruz.

İslam’ın Şartları

İslam’ın şartları 5 adettir. Bu şartlar İslam dininin direği niteliğindedir.

  1. Kelime-i şehadet getirmek: “Eşhedu en la ilahe illallah ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve resüluhu” demek. Manasi sudur: “Ben şehadet ederim ki, (Yani görmüş gibi bilirim ve bildiririm ki) Allah’tan başka ilah yoktur. Ve yine şehadet ederim ki, Muhammed aleyhisselam Onun kulu ve resuludur.” Resulullaha inanmak demek, Onun bildirdiklerinin tamamini kabul etmek, inanmak ve hepsini beğenmek demektir.
  2. Namaz kılmak: Akıl baliğ olmuş yani ergenliğe girmiş akıllı her müslümana günde bes vakit namaz kılmak çok onemli bir farzdır. Namaz dinin direğidir. Namaz kılmamak en büyük günahlardan biridir. Kılmayanın imanla ölmesi çok zordur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Namaz kılan kıyamette kurtulur, kılmayan perişan olur.”
  3. Zekat vermek: Nisap miktarı yani borçlarını düştükten sonra alacaklarıyla beraber elinde 96 gram degerde, para veya ticaret mali olanın kırkta birini zekat vermesi farzdır. Meyve ve tarla mahsulunun de onda birini fakire vermek farzdır. Bu onda bir zekata da usur denir.
  4. Oruç tutmak: Ramazan ayında, bir ay oruç tutmak farzdır. Tutmamak büyük günahtır.
  5. Hac etmek: Mekke-i mükerreme sehrine gidip gelinceye kadar, geride bıraktığı çoluk-çocuğunu gecindirmeye yetişecek maldan fazla kalan para ile oraya gidip gelebilecek kimsenin, ömründe bir kere, Kabe-i şerifi tavaf etmesi ve Arafat’ta durması farzdır.

Arkadaşlarınla paylaşır mısın?

İslamın şartları nelerdir ve anlamları hakkındaki aklınıza takılan soruları aşağıdan öğretmen ve öğrencilere sorabilir, İslamın şartları nelerdir ve anlamları için bilgi alabilirsiniz..

Yorumlarını paylaşır mısın?

css.php