Din Kültürü

Oruç Nedir, Neden Oruç Tutulur?

Oruç Nedir, Neden Oruç Tutulur?

Oruç nedir?: Oruç, İslam dininin beş şartından biri. Yılda bir ay, ramazan ayında, Tanrı’ya kulluk ve ibadet amacıyla, tanyerinin ağarmağa başlamasından güneş batmasına kadar, niyetlenerek bir şey yiyip içmekten ve orucu bozan başka şeylerden nefsi korumak suretiyle oruç tutulur. Orucun Arap dilindeki karşılığı “savm” kelimesi olup, bu kelime “bir şeyden uzak durmak, kişinin kendini tutması ve engellemesi” manalarına gelmektedir.

Ramazan orucu neden tutulur?

Oruç Allah’ın emrini yerine getirmek, ona yakınlaşmak ve onun hoşnutluğunu kazanmak amacıyla tutulur. Çünkü Allah kendisine sevgi, saygı ve teşekkür borçlu olduğumuz yaratıcımızdır. İbadete layık tek varlık odur. O, bize ve bizim ibadetlerimize değer vermektedir. Değer vermesinin ve yaratmasının nedeni ona ibadet etmemizdir. Oruç tutarak Allah’a olan sevgimizi, saygımızı, bağlılığımızı somut bir şekilde gösteririz. Bu durum bizi Allah’a yaklaştırır. Böylece onun sevgisini ve hoşnutluğu kazanır ve ona teşekkür etmiş oluruz.

Orucun çeşitleri nelerdir?

  •  Farz Oruç: Ramazan ayı orucunun edası da, kazası da farzdır.
  •  Vacib Oruç: Nafile olarak tutulan, sonradan bozulan orucun kazası.
  •  Sünnet Oruç: Muharrem ayının 9 ve 10’uncu veya 10 ve 11’inci günleri oruç tutmak sünnettir.
  •  Mekruh Oruç: Ramazan bayramının birinci günü ile Kurban bayramının dört gününde oruç tutmak, ara vermeden yani, akşam iftar etmeden 2-3 gün peş-peşe oruç tutmak (ki buna savm-ı visal denir) mekruhtur. bayram günleri de dahil bütün sene boyunca aralıksız her gün oruç tutmak da mekruhtur.
  •  Nafile Oruç: Yukarıda sayılan vakitler dışında, kerahet olmayan günlerde oruç tutmak ise nafiledir.

Oruca nasıl niyet edilir?
Oruç tutmak için niyet şarttır. Niyet, akşam ya da sahurda yemek yedikten sonra “Allah rızası için ramazan orucunu tutmaya niyet ettim” diyerek edilir. Mutlaka bu cümleyi söylemek şart değildir. Zihinden geçirmekle de niyet olur. Sahura kalkmak da ayrıca bir niyettir.

Oruç tutmanın farz olmadığı durumlar nelerdir?

  1.  Yolculuk
  2.  Hastalık
  3.  Gebelik ve çocuk emzirmek
  4.  Yaşlılık
  5.  Aşırı açlık ve susuzluk
  6.  İkrah

Ramazan orucu kimlere farzdır?

Akıllı, ergenlik çağına ulaşmış ve oruç tutmasına engel bir mazereti olmayan kadın ve erkek her müslümanın Ramazan orucunu tutması farzdır. Ramazan ayının girmesiyle beraber Ramazan orucu tutulmalıdır.

Oruç Fidyesi nedir?
Fidye, bazı ibadetlerin yapılamaması ya da yapılması sırasında birtakım kusurların işlenmesi halinde ödenen dini mali yükümlülüktür. İhtiyarlık ve iyileşme ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan ve daha sonra da kaza etmesi mümkün olmayan kimse, oruç tutamadığı her güne karşılık bir fidye öder. Kur’an-ı Kerim’de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir fakir doyumu kadar fidye öder.” (Bakara, 2/184) buyurulmaktadır.

Oruç Fidyesi ne kadardır?
Bir fidye miktarı, bir sadaka-i fıtır miktarıdır. Sadaka-i fıtır ise bir kişiyi bir gün için doyuracak yiyecek veya bunun para olarak karşılığıdır. Fidye vermek durumunda olan fakat buna maddi imkanı el vermeyen kimse Allah’tan af diler. Günler uzun olduğu için oruç tutamayan hasta ya da yaşlılar, kısa günlerde oruç tutabilirlerse tutamadıkları orucu kısa günlerde kaza etmeleri gerekir. Bu durumda olan kimselerin vermiş oldukları fidyeler sadaka sayılır.

Oruç Fidyesi ne zaman verilir?
Oruç fidyeleri, Ramazan ayının sonunda birlikte verilebileceği gibi, Ramazan ayı içinde günlük olarak veya Ramazan ayı başında da verilebilir.

Arkadaşlarınla paylaşır mısın?

Oruç Nedir, Neden Oruç Tutulur? hakkındaki aklınıza takılan soruları aşağıdan öğretmen ve öğrencilere sorabilir, Oruç Nedir, Neden Oruç Tutulur? için bilgi alabilirsiniz..

Yorumlarını paylaşır mısın?

css.php