En temel oksijen kaynağımız olan ağaçların yararları saymakla bitmez. Dünyada hiçbir insanoğlu oksijen olmadan yaşayamayacağı için ve oksijen üretimi için de doğaya ve ağaçlara ihtiyacımız sonsuzdur. Ağaçlar insanların yaşaması bakımından birinci derece öneme sahiptir. Ağaçlar insanlara nefes alması için gereken oksijeni üretir. Ayrıca ağaçlar en çok bilinen sera gazı olan karbondioksiti emip, içerisindeki karbonu emdikten sonra kalan oksijeni atmosfere bırakırlar.

Ağaçların yararları nedir?

Ağaçların oksijen üretimine olan yararlarını ve faydalarını idrak etmek için şöyle bir örnek vermek mantıklı olacaktır. Yaklaşık 20 metre uzunluğunda ve tepeden  13 metre kadar çapı olan bir ağaç ortalama bir yıl süresince 2 insanoğlunun yaşayabileceği oksijen üretir. 1 insan saatte ortalama olarak 53 lt, 1 yıl süresince da ortalama 464280 litre oksijen tüketir. Dolayısıyla 1 ağaç ortalama olarak 1.000.000 litre oksijen üretebilmektedir. Bunun haricinde ağaçlar oksijeni üretebilmek için karbondioksit kullanmaktadır. Yine bir ağaç ortalama olarak bir arabanın yılda 40.000 km süresince salgıladığı karbondioksiti kullanmaktadır.

Ağaçlara yaşantımızın her safhasında gereksinim duyarız. Ağaçlar aynı zamanda yakacak ham madde deposudur. Bunun yanı sıra bitkisel nitelikli tohum, çiçek, kozalak vb. ile mineral nitelikli çakıl, kum vb, ham madde kaynaklarının bir kısmı da ağaçlardan elde edilmektedir. Ağaçlar, bitkisel ve hayvanlar için organik bir su şebekesi gibidirler. Kar ve yağmur biçimindeki yağışı yaprakları, dalları, gövdesi ve kökleri ile tutarak, sellerin ve taşkınların oluşmasına engel olur. Toprağın sularla ve rüzgarla taşınmasına aşınma denir. Erozyon ve rüzgarlar ile taşınan kum, taş, toprak, moloz benzeri biçimde materyallerle ziraat topraklarının örtülmesine ve dolayısıyla verimsizleşmeye neden olur. Ağaçlar erozyonu önler, rüzgarın hızını azaltır, toprağı kökleri ile tutarak yağışların ve akarsuların toprağı aşındırmasını önler. Ağaçlar, yaban yaşamı ve av kaynaklarını korur. Nesli tükenmekte olan hayvanların üretimi korunmasını ve barınmasında koruma alanları oluşturur. Bu sahalar milyonlarca canlının yuvasıdır.

Ağaçların dünyamıza faydaları madde madde:

  • Yaklaşık 60 metre genişliğindeki bir ormanlık alan, çevresinden geçen yollardan açığa çıkmakta olan gürültüyü 25-30 desibel kadar absorbe eder. Arazinin çıplak olmaması ve ağaç gövdelerinin ses absorbsiyon katsayıları yardımıyla bu gerçekleşebilmektedir.
  • Bir orman içinde yer edinen ağaçlar onlarca kuş türü için yuva anlama gelir. Bu sebeple habitatın gelişmesi ve ağaç türlerinin artması çevresel olarak hayvan türlerine de tesir ederek artmasını sağlayacaktır.
  • Etrafa saçılan tozların bir süre sonra görünmeyerek yok olmasını da gene ormanlara borçluyuz. Ormanlar her yıl ortalama 25-55 ton kadar tozu bünyelerinde tutarak çevrenin kirlenmesini engellemektedir.
  • Tüm dünya genelinde oluşan ve büyük şehirler ile gelişen ülkelerin en büyük derdi olan hava kirliliğinin de ortalama %60’ı ormanlar tarafındana temizlenmektedir. Eğer bu temizlenme gerçekleşmeseydi Dünya’da yaşamak oldukça zor olabilirdi.
  • Yağmurlar yağdıktan sonrasında sulu hale gelen toprak akmaya ve hareket etmeye eğilimli olur, ağaçlar ve dolayısıyla ormanlar yardımıyla bu su topraktan, ağaç gövdelerine çekilerek bu verimli toprağın yer değiştirmesi ve yok olması önlenmiş olur.
  • Ağaçlar yaz aylarında havayı serinletir. Bu şekilde de enerji tasarrufuna katkı sağlar.
  • Ağaçlar toprak oluşumunu hızlandırır ve toprağın verimli olmasını sağlar. Güz döneminde sarararak dökülen yapraklar toprağa karışır ve toprağın humus oranını arttırır. Bu sayede toprağın kalitesi ve verimi artar.