Bazı insanlar güçlerini ve maddi durumlarını gereken şekilde değerlendiremezler. Yani, kendi kendi içlerinde vurdumduymazlıkları vardır. Sonucunu düşünmeden ölçüsüz yatırımlarda bulunur, har vurup harman savururlar. Tabii ki, böyle düşüncesiz hareketler yüzünden sonunda yine kendileri zarar görürler. “Ayağını yorganına göre uzat” sözü böyle insanlara uyarı niteliğinde söylenir. Hayatı anlamış, olgun bir insan, böyle pişmanlık verici durumlara düşmemek için önce kendini tanır, maddi durumunu değerlendirir, sınırlar. Varlığının bilincine varmak insanı gereksiz hareketlerden ve ölçüsüzlüklerden alıkoyar. Anlaşılıyor ki, herkesin maddi sıkıntılardan korunması kendi elindedir. Herkes gönlünce birçok şeye sahip olmak ister.

Harcamalarımıza dikkat etmediğimiz gibi gelirimizin fazlasında masrafımız olur. Sahip olduklarımız israf ederek masrafımız daha çok artış gösterecektir. Tutumlu olmayı bilmek gereklidir bilmediğimiz zaman başımıza bir çok sorun açılır bunların altından kalkamayız. Hesabı kitabı bilmek bizi zor durumlarda kalmamızdan kurtaracaktır. Tutumlu olarak paramızı doğru yerlere israf etmeyecek şekilde harcamamız gerekir. Gereksiz yere harcayacağınız para ve fazlası zarar olarak gelecek aylarda sıkıntıya girmemiz gerekecek. Aylık gelirimiz 1000 TL ise 1200 TL bize zarar olup hesabımızı kitabımızı bilerek devam etmemiz gerekecektir. İstediğimiz veya sevdiğimiz her şeyi almamamız gerektiği gibi bütçemizi aşıyorsa yettiği kadar devam etmeliyiz. İnsanlar eline gelen para doğrultusunda hesaplarını yaparak gerekli ihtiyaçlarını karşılamaları gerekmektedir. Elinize ulaşandan fazlasını harcadığınız zamanlar gelecek ay borçlu olursunuz zor durumda bırakırsınız. Özellikle kredi kartı kullananlar maaşlarının 2 3 katına kadar limitleri olup gelecek aya zararlı giriş yaparlar. Elimizdekilere göre alışverişlerimizi yapmamız gerekecektir yoksa çıkmaz bir yola girip gelecek ayda bu artış gösterebilir. Kişi kendi imkânlarına göre yaşamasını bilmelidir. Başkasının sağlayacağı destek hiçbir zaman sürekli olamaz. İlerde başkasının yardımına ihtiyaç duymak istemiyorsak, kendi gücümüze göre bir yaşam biçimi seçmeliyiz. Seçeceğimiz yaşam biçimi, kendi gelirimizle orantılı olmalıdır. Ancak, zorunlu giderlerimiz sabit gelirlerimizle karşılanamıyorsa, o zaman da gelirimizi arttırmak için çalışmalı, elimiz kolumuz bağlı oturmamalıyız.

Ayağını yorganına göre uzat ile ilgili hikaye

Bu atasözü her şeyde dengeli olmamızı, aşırıya kaçmamamız gerektiğini bizlere öğütlemektedir. Örneğin, 100 lira kazanırken 150 liralık harcama yapmamanız gerekir. Bu sizi borca sokar ve her borç katlanarak büyüyebilir, size türlü sıkıntılar yaşatabilir. Bütçenizin durumuna göre harcama yapmalı, keyfi harcamalardan sakınmalısınız. Kredi kartı borcu olanların düştüğü zorlukları hergün televizyonlardan duyuyoruz. Kredi kartı, bütçenizi aşan harcamalar yapmanıza imkan verir. O imkanı dengesiz biçimde kullanmak ise sizlere hiç tahmin edemediğiniz sıkıntılar yaşatabilir. Azı karar, çoğu zarar.

Ayağını Yorganına Göre Uzat Atasözünün Anlamı Nedir?

“Ayağını yorganına göre uzat” hepimizin bildiği ve sıklıkla duyduğu atasözlerinden bir tanesidir. Anlam olarak kişinin dengeli yaşaması gerektiğini ve harcamalarını gelirine göre dengede tutması gerektiğini ifade etmektedir. Çünkü kişi giderlerini, kazancına göre dengede tutmaz ise maddi sıkıntılar meydana gelebilir. Bu nedenle atalarımız bu konuda ‘’Ayağını yorganına göre uzat’’ demişlerdir. Atasözünü biraz daha somutlaştırmak istiyorum. Atasözündeki ‘’ayak’’ kelimesini harcamalarımız olarak düşünelim. ‘’Yorgan’’ ise gelirimiz, yani kazancımız olsun. Bizler harcamalarımızı gelirimize göre ayarlayarak ayağımızı yorganımıza göre uzatmış oluruz.