Din Kültürü

Cenaze namazı nedir? Cenaze namazı nasıl kılınır?

Cenaze namazı nedir? Cenaze namazı nasıl kılınır?

Cenaze namazı nedir?: Cenaze namazı ölen kimse için kılınır. Ölü için yapılan duadır. Müslümanlar ölen kardeşinin, arkadaşının, dostunun günah ve kusurlarının bağışlanmasını Allah’tan dilemek, ona son vazifesini yapmak için cenaze namazı kılarlar.

Kimlerin cenaze namazı kılınır?

  1.  Ölünün müslüman olması
  2.  Temiz olması (Yani yıkanıp temiz bir kefene sarılması)
  3.  Cemaat önünde olması
  4.  Ölünün tamamı veya bedeninin yarıdan fazlası, yahut başı ile beraber yarısının bulunması
  5.  Cenaze namazını kılacak kişinin (özürlü değilse) ayakta kılması
  6.  Cenazenin yerde olması, omuzda veya hayvan üzerinde bulunmaması

Cenaze namazı nasıl kılınır?

Cenaze namazı dört tekbir ve kıyâmla edâ edilir. Bu namazda secde ve rükû yoktur.

İmam, ölünün göğsü hizasında durur. Cemâat da arkasında saf tutar. Cemâata ölünün erkek veya kadın olduğu duyurulur, ona göre niyet edilir. Yâni “Allâh için namaza, meyyit için duâya, er kişi (veya hâtun kişi) niyetine uydum hâzır olan imâma” diye kalben niyet edip imamın arkasından tekbir alınır. İlk tekbiri alırken eller kulak hizâsına kadar kaldırılıp göbek altında bağlanır, Sübhâneke, “ve celle senâüke” ile okunur.

Bundan sonra eller kaldırılmadan ikinci bir tekbir alınır. Bu tekbirleri imam âşikâr, cemâat ise gizli alır. “Allâhumme salli ve Allâhumme bârik…” okunur. Bundan sonra üçüncü tekbir alınır ve Cenaze duâsı okunur.

Cenaze duâsını bilmeyenler burada “Allâhumme innâ nesteıynüke…” yi yâni kunut duâsını veya duâ niyeti ile Fâtiha-i şerîfeyi okurlar. Daha sonra dördüncü tekbir alınır, eller yan tarafa bırakılıp selâm verilir.

Cenaze namazı duası (arapça ve okunuşu)

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
ٱَللّٰهُمَّ ٱغْفِرْ لِحَيِّنَا وَمَيِّتِنَا وَشَاهِدِنَا وَغَآئِبِنَا وَكَبِيرِنَا وَصَغِيرِنَاوَذَكَرِنَا وَاُنْثَانَا ٱَللّٰهُمَّ مَنْ اَحْيَيْتَهُ مِنَّا فَاَحْيِهِ عَلَى ٱْلاِسْلاَمِوَمَنْ تَوَفَّيْتَهُ مِنَّا فَتَوَفَّنَا عَلَى ٱْلاِيمَانِ وَخُصَّ هٰذَا ٱلْمَيِّتَبِٱلرَّوْحِ وَٱلرَّاحَةِ وَٱلرَّحْمَةِ وَٱلْمَغْفِرَةِ وَٱلرِّضْوَانِ ٱَللّٰهُمَّ اِنْ كَانَمُحْسِنًا فَزِدْ فِى اِحْسَانِهِ وَاِنْ كَانَ مُسِيئًا وَتَجَاوَزْ عَنْهُ وَلَقِّهِٱْلاَمْنَ وَٱلْبُشْرٰى وَٱلْكَرَامَةَ وَٱلزُّلْفٰى بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ ٱلرَّاحِمِينَ

“Allâhummağfir lihayyinâ ve meyyitinâ ve şâhidinâ ve gâibinâ ve kebîrinâ ve sağîrinâ ve zekerinâ ve unsânâ. Allâhumme men ahyeytehû minnâ feahyihî alel islâmi ve men teveffeytehû minnâ feteveffehû alel îmâni ve hussa hâzelmeyyite (*) birravhi verrâhati verrahmeti velmağfireti verrıdvân. Allâhumme in kâne muhsinen (**) fezid fî ihsânihî ve in kâne müsîen fetecâvez anhü ve lakkıhil’ emne velbuşrâ velkerâmete vezzulfâ birahmetike yâ erhamerrâhimîn.” (***)

(*) Kadın ise “hâzihil meyyite” denir.
(**) Kadın ise “in kânet muhsineten fezid fî ihsânihâ ve in kânet müsîeten fetecâvez anhâ ve lakkıhel’emne” denir.
(***) Mânâsı: Allâh’ım! Bizim dirilerimizi, ölülerimizi, hâzır ve gâib olanlarımızı, büyüklerimizi ve küçüklerimizi, erkeklerimizi ve kadınlarımızı afv ü mağfiret buyur. Yâ Rabb! Bizden yaşattıklarını İslâm üzere yaşat. Bizden öldürdüklerini iman üzere öldür. Bilhassa bu ölüyü kolaylığa, rahatlığa, mağfirete, rızâna erdir. Yâ Rabb! Eğer bu ölü, muhsin ise ihsanını artır; ve eğer yaramaz bulunmuş ise affet. Kendisine emniyet, beşâret, kerâmet ve kurbaniyet nasib buyur, rahmetinle, ey erhamerrâhimîn.”

Cenaze erkek çocuk ise, yukarıdaki duâ “alel îmâni” den itibaren şöyle okunur: “Allâhummec’alhü lenâ feratan vec’alhü lenâ ecran ve zuhrâ. Allâhum-mec’alhü lenâ şâfian ve müşeffean.”

Cenaze kız çocuk ise, yukarıdaki Cenaze duâsı “alel îmâni” den itibâren şöyle okunur: “Allâhummec’alhâ lenâ feratan vec’alhâ lenâ ecran ve zuhrâ. Allâhummec’alhâ lenâ şâfiaten ve müşeffeaten.”

Arkadaşlarınla paylaşır mısın?

Cenaze namazı nedir? Cenaze namazı nasıl kılınır? hakkındaki aklınıza takılan soruları aşağıdan öğretmen ve öğrencilere sorabilir, Cenaze namazı nedir? Cenaze namazı nasıl kılınır? için bilgi alabilirsiniz..

Yorumlarını paylaşır mısın?

css.php