Tüm insanların kendine göre az ya da çok bir geliri vardır. Bütün insanlar bu gelirleri doğrultusunda harcamalarını düzenlerler. Ancak bu harcamalar yapılırken biraz dikkatli olmak gerekir. Unutulmamalıdır ki birikim yapmak geleceğimizi düşünmek adına yapabileceğimiz en güzel şeylerden biridir. Eğer iyi günümüzde, para kazanırken az da olsa birikim yaparsak, bu birikim ilerleyen zamanlarda zor günlerle karşılaştığımızda ihtiyaçlarımızı giderecektir. Kendi geleceğimiz için gerekli birikimi kendimiz yapmamız gerekir.

Bugün birikim yaptığımız para bize çok az gelebilir. Fakat az ama yavaş yavaş biriken para zaman geçtiğinde büyür. Biriken bu paralar gün gelir büyük bir meblağ haline gelir. Bugün bizim için önemsiz, az gibi görünen bir para yıllar içinde önemsediğimiz bir birikim haline gelebilir. Bu şekilde küçük damlalar gibi damlaya damlaya göl olur. Damlaya damlaya göl olması için de kazanırken birikim yapmak gerekir. Bize çok küçük gelen ve belki de hiç önemsemediğimiz yağmur damlaları birleşip birikerek kocaman okyanusları oluştururlar. Tıpkı yağmur damlalarının okyanusları, denizleri oluşturduğu gibi, küçük birikimler de büyük mal varlıkları oluşturabilirler. Bu nedenle en ufak bir birikimi, tasarrufu bile küçük görmemeli, biriktirmeye devam etmeliyiz. Dağlar nasıl ki kum taneciklerinden oluşmaktadır, büyük servetler de küçük birikimler, tasarruflar sonucunda oluşabilir.

İnsan, geleceğini görme yetisine sahip değildir. Bugün ne halde olduğunu bilse de geleceği ile ilgili tahminlerde bile bulunması güçtür.İçinde bulunduğu güzel durumun aynı şekilde devam edeceği ile ilgili hiçbir garantisi yoktur. Bu yüzden kişi, geleceğini de teminat altına almayı bilmeli, yarınını düşünerek küçük de olsa birikim yapmalıdır. Bugün zengin bile olsak yarın bu zenginliğin elimizden gitmeyeceğini bilemeyiz. Veya yoksul da olsak, gelecekte daha düşkün bir hale geleceğimizi bilemeyiz. Bu yüzden zengin fakir herkes, geleceğini mutlaka düşünmeli tasarruf ederek birikim yapmalıdır. Yiyecek içecek ihtiyacından sonra geriye pek de parası kalmayan biri, azıcık para ile bir birikim yapılmayacağını düşünerek onu da harcamaya yeltenebilir. Oysa bu, son derece yanlış bir tutumdur. Bir azdır; ancak iki tane bir birleşince daha fazla olurlar. İki tane dört birleşince de daha daha fazla olurlar. Bu durum bu şekilde devam eder gider. Sonunda, tahmin edemeyeceğimiz büyüklükte birikimler oluşabilir.