Edebiyat

Kendi düşen ağlamaz atasözü ile ilgili kompozisyon ve anlamı

Kendi düşen ağlamaz atasözü ile ilgili kompozisyon ve anlamı

Hayatın bütün yükünü omuzlarında hissetmek, her insanın hayatı boyunca veya bir dönem sahip olduğu bir histir. Hayatta başarısızlıkla sonuçlanan işlerde de başka sorumlular ve sebepler aranır. Biraz farklı olarak her şeyin en iyisini bildiğini düşünen insanlar vardır. Bu davranış bazen iyi sonuç verir fakat bazen insanı pişman eder. “Kendi düşen ağlamaz” sözü bu tarz insanlar için söylenir.

Örneğin sınavı olan iki öğrenci birlikte ders çalışırken öğrencilerden biri öğretmen bu kısımdan soru sormaz diye sadece kendi düşüncesi yönünde ders çalışır. Diğer öğrenci ise bunun yanlış olduğunu bildiği için bütün kitaba çalışır. Ve arkadaşına da yaptığının yanlış olduğunu anlatmaya çalışır. Ama arkadaşı gene de kendi bildiğini okur. Sınav günü geldiğinde ise yarım yamalak çalışan öğrenci sınavda hiçbir soruyu düzgün cevaplayamaz. Bütün kitaba çalışan öğrenci ise bütün soruları yapar. Yani bu durumda arkadaşını dinlemediği için bu çocuğa ‘kendi düşen ağlamaz’ denebilir. Çünkü arkadaşı onu ne kadar uyardıysa da o anlamak istemedi ve kendi inandığı şeyi yani yanlış olanı yaptı.

Kendi düşen ağlamaz atasözünün anlamı

Bir insan her zaman her şeyin en doğrusunu ve iyisini bilemez. Bunu kabullenmesi gerekir. Elbette herkesin iyi bildiği konular olabilir fakat herkes her şeyi bilmek zorunda değildir. Başkalarından öğütler almaya açık bir insan olmalıyız. Bazen bir şeyleri bilmediğimizi kabul edip başkalarının düşüncelerinin doğru olabileceğini kabullenmeliyiz.

Her insan hata yapabilir ve bu hataları tekrar ederek kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenir. Bu nedenle çocuklarımızı küçük yaştan itibaren kendi hallerine bırakarak kendi seçimlerini yapabilmeleri için serbest bırakmalıyız. Bu serbestlik kontrollü bir serbestlik olsa da bu şekilde bir davranış çocukların kişiliklerini geliştirmeye katkı sağlayacaktır. Böylece çocuklarımız kendi yaptıklarının sonuçlarına katlanmalarını gerektiğini öğrenmiş olurlar. İnsanlar kendi tercihleri ile birlikte yaşar. Ve davranışlarının sonuçlarını bazen iyi bazen de kötü olarak alır. İnsan kendi seçimleri doğrultusunda yapmış olduğu davranışlardan olumsuz etkilenirse bu durumdan hiç şikayetçi olmamalıdır. Çünkü bu davranışımız tamamen kendi isteğimiz ile gerçekleşmiştir ve bizim bunun sonuçlarına katlanmamız gerekmektedir. İnsanoğlu yapısı gereği başkalarının sözünün dinlemez, özellikle de dik başlı insanlar kendi bildiklerini okuyarak sonunda zor duruma düşerler. Ancak onlar için yapacak bir şey yoktur çünkü kendi düşen ağlamaz.

Arkadaşlarınla paylaşır mısın?

Kendi düşen ağlamaz atasözü ile ilgili kompozisyon ve anlamı hakkındaki aklınıza takılan soruları aşağıdan öğretmen ve öğrencilere sorabilir, Kendi düşen ağlamaz atasözü ile ilgili kompozisyon ve anlamı için bilgi alabilirsiniz..

Kendi düşen ağlamaz atasözü ile ilgili kompozisyon ve anlamı Hakkında 1 Yorum:

Yorumlarını paylaşır mısın?

css.php