Kobalt nedir?: Manyetik özellikte, metalik bir element. Co sembolü ile gösterilir. İlk defa 1735’te George Brant tarafından elde edildi. Almanca kötü ruh veya cin-gulyabani manasına gelen kobold kelimesinden gelir. Eldeki bilgilere göre kobalt tuzları, miladdan 1000 yıl kadar önce pırlanta üretiminde, porselen, cam, çömlek ve çinide mavi renk hasıl etmede kullanılırdı. Özellikleri: Kobalt sert, gümüş renginde, davranış ve özellik bakımından nikel ile demire çok benzeyen bir metaldir. Erime noktası 1495°C ve kaynama noktası da 2967°C civarındadır. Özgül ağırlığı 8,99 g/cm 3 tür. Sertliği, saf demirinki kadardır. Çekme direnci 25 kg/mm 2 dir.

Kobalt nasıl elde edilir?

Kobaltı elde edebilmek için, kükürtlü filizler ve arsenik, kavrulma işleminden geçirilir. Bu işlemin nedeni ise, kobaltı bu maddelerden arındırmaktır. Bu işlemin ardından, kireç kullanılarak özel bir fırında kok yardımı ile indirgenir. Böylece de, yaklaşık olarak içeriğinde %30 civarında kobalt bulunan demir ve bakır kobalt alaşımı elde edilmektedir. Elde edilen bu alaşım asitle çözünmektedir.

Kobalt nerelerde kullanılır?

Demir, nikel ve diğer metallerle birleştirilerek, “Alnico” adı verilen ve alışılmışın dışında manyetiklenme gücüne sahip olan alaşımın eldesinde kullanılır. Manyetik ve paslanmaz çelik eldesinde, jet türbinlerinde ve gaz türbin jeneratörlerinde kullanılan alaşımların üretiminde de yararlanılır. Dayanıklı ve oksitlenmeye karşı dirençli bir metal olması nedeniyle, elektrolizle kaplama işleminde de kullanılır. Porselen ve cam sanayilerinde, kalıcı ve parlak mavi rengin üretilmesinde kobalt tuzları kullanılmaktadır. Canlıların beslenmesinde de önem taşımaktadır. Kobalt-60 izotopu, kanser tedavisinde kullanılır.

Kobaltın bileşikleri nelerdir?

  • Kobalt II oksit ya da protoksit: CoO. Gri yeşil renkli bir katıdır. Bir asitlioksit ile eritildiğinde belirli bileşikler verir. Bunların başlıcaları kobalt silikat, kobalt alüminat, kobalt stannat ve kromitdir.
  • Kobalt II Klorür: CoCl2. Hidroklorit asidin, kobalt II oksit üzerinde etkimesiyle elde edilir. Nem çekici olan kobalt II klorür su emici olan silis jeliyle birlikte nem doygunluğunun belirteci olarak kullanılır. Soğuk çözeltisi pembedir ancak ısıtılınca maviye dönüşür.
  • Kobalt sülfür: CoS. Kobalt III tuzunun kükürtlü hidrojen ile tepkimesi sonucu oluşan siyah bir katıdır.
  • Kobalt hücrelerin yaşaması için gerekli bir oligo-elementidir. Baz vitamininin bileşimine girer.