Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG Sınav Sonuçlarını 9 Ocak 2015 Cuma günü herkese duyuracağını açıkladı. MEB, TEOG itirazlarını değerlendirmek için bir de TEOG sınav sonuçları itiraz modülü sistemini devreye aldı. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt,  8. sınıf öğrencilerinin girdiği TEOG ortak sınavlara ilişkin, “Sınav sonuçlarını, ocak ayının ilk haftası, hatta şunu söyleyebilirim, 2 Ocak Cuma 18.00’de açıklamayı planlıyoruz, daha önce de açıklayarak bir sürpriz yapabiliriz” dedi. Muhterem Kurt, kasımda yapılan birinci dönem ortak sınavlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ortak sınavlara 969 sınav merkezinde, 1 milyon 287 bin 874 öğrencinin katıldığını aktaran Muhterem Kurt, sınavda özel eğitim alan öğrencilere yönelik de tedbirler aldıklarını dile getirdi. Yaklaşık 6 bin 121 engelli öğrenci için tedbir aldıklarını belirten Kurt, 67 öğrenciyi evinde, 3 öğrenciyi de hastanede sınav yaptıklarını kaydetti. Kurt, görme engelli öğrenciler için okuyucu ve kodlayıcılar görevlendirdiklerini, bu yıl ilk defa 300 dolayındaki az gören öğrencinin daha kolay okuma yapabilmesi için de büyük puntolu soru kitaplarının basıldığını ifade etti.

MEB TEOG İtiraz Sayfası Linki İçin Tıklayınız!

TEOG nedir?

Bildiğiniz gibi artık SBS sınavı yapılmayacak. Bunun yerine Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş ismi verilen kısa adıyla TEOG, SBS’nin yerini aldı.  Bu yeni sistemin asıl amacı, öğrencinin başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemektir. SBS’ye göre en temel farklılık bu yönde olmuştur.Buna göre Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) şu şekilde belirlenecek, Merkezi Yazılı Sınavlar (tabii ki kısaltması, MYS) ve Yıl sonu Başarı Puanı (YBP) ile birlikte öğrencinin yerleştirme puanıyla ortaya çıkacak.

TEOG Sınavı nedir?

Ülkemizde liseye geçiş için yapılan sınav sistemi sık sık değişiyor. LGS’den, OKS’ye,SBS’ye derken 2013-2014 eğitim-öğretim yılında ilk kez TEOG sınavı uygulandı. Temel eğitimden ortaöğretime geçiş sisteminin kısaltması olan TEOG pek çok yenilikle beraber geldi. LGS ve OKS için amaç bilgiyi ölçmekti. Bilgi ölçme konusunda bol bol ayırt edici soru vardı. SBS ise bu ikisinden farklı olarak bilgiyi yapılandırmaya ve yorumlamaya yönelik bir sınavdı. Hatta sınav sorularında önce o konuyla ile ilgili bilgi veriliyor, öğrencinin bu bilgiyi soruya göre yapılandırması isteniyordu. TOEG hepsinden çok ayrı bir sınav sistemi.