Haberler

2015-2016 Yılı Özel Lise Kayıtları Neye Göre Yapılacak?

2015-2016 Yılı Özel Lise Kayıtları Neye Göre Yapılacak?

MEB lise kayıtlarını öğrencilerin 8.sınıfta almış olduğu teog puanlarına bakılırsa, tercih yaparken özel okullar lise 9. sınıf kayıtlarını neye göre yapacaklarını belirlemeye çalışıyor. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında hangi kriterlere göre öğrenci alacakları netleşmeyen özel okulların temsilcileri, geçen hafta Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle görüştü.

Görüşmede özel okulların liselere öğrenci kayıtlarında bölündükleri ve değişik sistemler önerdikleri ortaya çıktı. Türk özel okulları ile bazı yabancı özel okulların TEOG puanıyla (Milli Eğitim Bakanlığı’nın 6 derse göre hesapladığı yerleştirme puanı), bazı yabancı özel okulların ise türkçe, matematik, fen ve teknoloji ile inkılap tarihi ve Atatürkçülük’ten öğrenci almak istediği öğrenildi. Buna göre, hemen hemen kesinleşmemiş olsa da Robert Lisesi, Üsküdar Amerikan Lisesi ve Fransız kolejleri türkçe, matematik, fen ve teknoloji ile inkılap tarihi ve Atatürkçülük ders puanlarıyla öğrenci kaydı yapmak istiyor. Alman, Avusturya, İtalyan ve VKV Koç Özel Lisesi ise TEOG puanıyla öğrenci almaktan yana. Yabancı özel okulların bir kısmı öğrenci alımıyla ilgili önerilerini bakanlığa gönderdi, bir kısmı ise hazırlıklarını tamamlamak üzere. Ancak, tüm okullar 31 Aralık’a kadar önerdikleri öğrenci kayıt yönetmeliğini bakanlığa gönderecek. Bakanlık yetkilileri hepsini tek tek inceleyerek okullara geri bildirimde bulunacak. Bakanlık değişim isterse, buna göre yönetmelikler yeniden düzenlenerek, onay için yine bakanlığa gönderilecek. Bu sürecin 1-2 ay alabileceği sanılıyor.

2015 – 2016 yılı özel lise kayıtları hakkında bilgi

Her okulun öğrenci kayıt ve puan hesaplama yöntemi, bakanlık yönetmelikleri onayladıktan sonrasında kesinlik kazanacak. Okullar web sitelerinde açıklama yaparak sistemini duyuracak. Ancak bu yıl veli ve öğrenciler özellikle de yabancı özel okullarda değişik puan hesaplamaları ile karşılaşabilir. Örneğin, bir okul ilk sınavın ağırlığını yüzde 30 alırken, diğeri her iki sınavın ağırlığını yüzde 50 olarak hesaplayabilir. 4 dersten öğrenci alacak liseler ise her ders için değişik katsayı uygulayabilir. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Yusuf Tavukçuoğlu, Türk özel okulların TEOG puanıyla öğrenci alacağını açıklamış oldu. Tavukçuoğlu şu detayları verdi: “18 Aralık’ta Özel Öğretim Kurumu Genel Müdürlüğü yetkilileri ile görüştük. Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı, ‘özel okullar istediği şekilde öğrenci alsın’ demiş. Bu özgürlüğü bizlere verdiler. Yalnız dernek çatısı altında değil, okullar bireysel olarak kendi yönetmeliğini hazırlayarak bakanlığa sunacak, onay alarak sistemini oluşturacak. Türk özel okullar TEOG puanıyla öğrenci almak istiyor. Yabancı özel okullarımız da kendilerine göre karar verecek. Ben bir eğitimci olarak bakıyorum. Örneğin; din dersi ya da inkılap tarihi ve Atatürkçülük bir yaşam tarzıdır. Okullar arasındaki farklılıklar, yetkililerinin bakış açısıyla ilgili. Biz bu ailenin bir parçası olduğumuz için Sayın Bakan Nabi Avcı’nın verdiği direktifler doğrultusunda ikimiz de sistem içindeki yerimizi alacağız.”

YGS başvuruları 5 Ocak’ta
ÖSYM, üniversite sınavlarının ilk aşaması olan YGS başvuruları başlamadan önce kamu spotu ile adayları uyardı. Başvurular 5-19 Ocak arasında yapılacak. Adaylar başvuru merkezleri, sınav koordinatörlükleri ve bireysel olarak web sitesinden müracaat yapabilecek. ÖSYS ücretleri ise 5-20 Ocak arasında anlaşmalı bankalar ya da www.osym.gov.tr adresindenki ödemeler sekmesinden yatırılabilecek.

Arkadaşlarınla paylaşır mısın?

2015-2016 Yılı Özel Lise Kayıtları Neye Göre Yapılacak? hakkındaki aklınıza takılan soruları aşağıdan öğretmen ve öğrencilere sorabilir, 2015-2016 Yılı Özel Lise Kayıtları Neye Göre Yapılacak? için bilgi alabilirsiniz..

Yorumlarını paylaşır mısın?

css.php