Haberler

2020 Kurban bayramı ne zaman? Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı var mı?

2020 Kurban bayramı ne zaman? Kurban Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı var mı?

Kurban Bayramı ayın kaçında sorusu, son günlerin en merak edilen konuları arasında.. 2020 Kurban Bayramı’na az zaman kala, bayram tarihi Diyanet takvimi üzerinden gündeme geldi. Ramazan Bayramı’ndan sonra gelen Kurban Bayramı’nda milyonlarca Müslüman kurban ibadetini idrak edecek. Kurban Bayramı bu yıl temmuz ayı sonunda gerçekleşecek. İşte ayrıntılı kurban bayramı tarihleri:

  • Kurban Bayramı (Arefe): 30 Temmuz 2020 Perşembe
  • Kurban Bayramı (1.Gün): 31 Temmuz 2020 Cuma
  • Kurban Bayramı (2.Gün): 01 Ağustos 2020 Cumartesi
  • Kurban Bayramı (3.Gün): 02 Ağustos 2020 Pazar
  • Kurban Bayramı (4.Gün): 03 Ağustos 2020 Pazartesi

Kurban ne demektir?: Arapça’da gerek maddî gerekse mânevî her türlü yakınlığı ve yakın olmayı kuşatacak bir anlam yelpazesine sahip olan kurbân kelimesi dinî terminolojide kendisiyle Allah’a yaklaşılan şeyi, özel olarak da Allah’a yakınlık sağlamak, yani ibadet (kurbet) amacıyla belli vakitte belirli cinsten hayvanları kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.

Kurban kesmenin amacı nedir? Kurban bayramı nasıl ortaya çıkmıştır?

Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı olacak mı?
Resmi Gazete’de yayımlanan 2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ yürürlüğe girdi. Karara göre, Kurban satış yerleri İstanbul’da bayramdan 15 gün, diğer illerde ise 1 ay önce hazır hale getirilecek ve bu tarihten önce kurbanlık hayvan girişine izin verilmeyecek. 

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu’nda Kurban Bayramı’nda kısıtlılık olmasıyla ilgili şunları kaydetti:

“Kurban Bayramı’na doğru illerdeki vaka seyrine göre il bazında birtakım kısıtlamalar olabilir. Gelecek hafta yine konuşmuş olacağız” dedi.

Kurbanlık seçiminde dikkat edilecek hususlar

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlike Erzurum’daki hayvan pazarlarında hareketlilik de artmaya başladı. Veterinerler kurbanlık almak isteyen vatandaşların önce hayvanın tüylerindeki parlaklığa dikkat etmesini tavsiye etti. Tüyleri parlak olan hayvanların eti genellikle kaliteli, vücudu sağlıklı olur. O hayvan iyi beslenmiştir. Tüyleri bozuk olan hayvanların akciğerlerinde sıkıntı olabileceğini belirtti.

Kurbanlık seçiminde nelere dikkat edilmelidir?

Veterinerler kurbanlık seçiminde hayvanların önce sağlıklı olup olmadığına bakılması gerektiğini vurguladı, “Kurbanlık alırken hayvanın önce sağlıklı olup olmadığına, kurban için elverişli olup olmadığına dikkat etmeli. Eti nasıl, çok yağlı mı, vücut kondisyon skoru dediğimiz değerlendirmeler var bunlara bakılmalı. 1’den 5’e kadar vücut kondisyon skorları var. Vatandaşlar vücut kondisyon skoru 3 olan hayvanları tercih ederlerse iyi hayvan almış olurlar. Bizim için kötü hayvan çok zayıftır. Bunların kondisyon skoru 2 ile 2,5 arasındadır. Bunlara kötü hayvan diyorlar. 3-3,5 arası vücut kondisyon skoru olan hayvanlar normal hayvan olarak bilinir. Bunlar ya tam etli ya da tam etli değil denilen hayvanları içeriyor. 3,5-4’ten yukarı olan hayvanlar çok yağlı çok kilo almış hayvan olarak değerlendirebiliyorlar”diye belirtti.

Kurbanlar nerede ve nasıl kesilecek?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ’in Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından kasaplar çalışma başlattı.

Kesim yapılacak yerlerin duvarlarına Kovid-19 kurallarını içeren broşürler asıldı, görevlilere özel tulum, maske, dezenfeksiyon spreyleri ve eldiven dağıtıldı. Bayramda mezbahalarda yoğunluk olacağı için hazırlıklara günler öncesinden başlandı.

Antalya’da kasaplar, mezbahalarda özel tulumlar giyerek, maske, eldiven ve baret takarak kesimi gerçekleştirecek.

Kesilen kurbanlar soğuk hava deposunda bekletildikten sonra belirlenen firmalar tarafından parçalanarak, özel bezler içinde elle temas etmeden evlere teslim edilecek.

“İnsan sağlığı her şeyden önemli “

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, AA muhabirine, salgın nedeniyle ilk kez çok farklı bir Kurban Bayramı kutlanacağını söyledi.

Çok dikkatli olunması gerektiğini aktaran Yardımcı, mezbahanın ve etin yüklendiği kamyonların her defasında dezenfekte edildiğini, sıcak suyla yıkandığını bildirdi.

Arkadaşlarınla paylaşır mısın?

2020 Kurban bayramı ne zaman? Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı var mı? hakkındaki aklınıza takılan soruları aşağıdan öğretmen ve öğrencilere sorabilir, 2020 Kurban bayramı ne zaman? Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı var mı? için bilgi alabilirsiniz..

Yorumlarını paylaşır mısın?

css.php