Haberler

MEB, Fatih projesinde öğrencilere tablet yerine bilgisayar dağıtacak

MEB, Fatih projesinde öğrencilere tablet yerine bilgisayar dağıtacak

2011 yılında temelleri atılan FATİH projesi kapsamında (Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Harekatı) bugüne kadar 432 bin 288 adet akıllı tahta okullara ve 1 milyon 438 bin adet tablet öğrencilere dağıtıldı. Öğrencilerin tablete farklı yazılım yüklemeye ve tabletleri satmaya çalışması, projenin başarısı hakkında büyük soru işaretlerine neden oldu.

Öğrenciler devletin dağıttığı tabletleri satıyorlar!

Fatih Projesi kapsamında okullara akıllı tahtalar, öğrencilere ise ücretsiz tabletler dağıtıldı. Şimdiye kadar dağıtılan 1 milyon 438 bin 700’den fazla tabletin, büyük bir bölümü öğrenciler tarafından satışa sunuldu. Öğrenciler ise tabletlerin performansını beğenmediklerini gerekçe göstererek satıyorlar. Bu kapsamda ciddi değişiklikler yaparak projeyi yeniden yapılandırma sürecine sokan Milli Eğitim Bakanlığı’nın, ihale düzenleyeceği öğrenildi. Zira, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ihaleyi üstlenirken, MEB dağıtım hizmetlerini gerçekleştiriyordu. Ancak, projeyi hızlandırmak için 2015’te projenin ihale kısmı da Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi.

MEB ikisi bir arada dizüstü bilgisayarlar dağıtacak!

Yeni Şafak’ın paylaştığı habere göre ilerleyen günlerde gerçekleştirilecek olan ihalenin, en dikkat çekici noktası ise tabletlerin aksine bu kez öğrencilere ikisi bir arada bilgisayarlar dağıtılacağının öğrenilmesi oldu. 2018 – 2019 eğitim öğretim yılında 2 milyon 700 bin bilgisayar 5’inci ve 9’uncu sınıflara, yaklaşık 200 bin bilgisayar ise öğretmenlere dağıtılacak.

Fatih projesiyle öğretmenlere bilgisayar dağıtılacak

İhale sonrası GSM operatörleri 81 ilde teknoloji ve altyapı yatırımlarına başlayacak. Bakanlık 2018-2019 eğitim öğretim döneminin başında 2 milyon 700 bin bilgisayar dağıtacak. Bilgisayarların 2 milyon 500 bini 5’inci ve 9’uncu sınıf öğrencilerine, geriye kalan 200 binini de öğretmenlere verecek. Dağıtılan bilgisayarlar 4 yıl sonunda öğrencinin olacak.

Fatih projesi ihaleyle verilecek

2011 yılında FATİH (Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Harekatı) projesi için görevlendirilen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ihale görevini üstlenirken, Milli Eğitim Bakanlığı da tabletlerin dağıtımını üstlenmişti ancak projenin hızlandırılabilmesi adına, 2015 yılında FATİH projesinin ihale kısmı da Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi. Bu sayede bakanlığa hem ihaleyi yapma hem de dağıtım yetkisi verilmiş oldu ve işlemler daha kısa süre içerisinde sonuçlanır oldu.

Bu yıl içerisinde ihaleyi yapmayı planlayan Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye’nin en büyük üç GSM operatörleriyle (Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone) anlaşma yapacak. Bakanlık ihalenin şartnamesinde 6 bölgeye göre belirlediği Türkiye’yi avantajlı ve dezavantajlı bölgeler olmak üzere ikiye ayıracak. Buna göre; İstanbul’un dağıtım ve altyapı ihalesini üstelenen firma otomatik olarak Hakkari de görevlendirilecek. Böylece ihalede herhangi bir firmaya ayrıcalık tanınmamış ve nüfus ile şartlara göre eşit olarak dağıtılmış olacak.

Arkadaşlarınla paylaşır mısın?

MEB, Fatih projesinde öğrencilere tablet yerine bilgisayar dağıtacak hakkındaki aklınıza takılan soruları aşağıdan öğretmen ve öğrencilere sorabilir, MEB, Fatih projesinde öğrencilere tablet yerine bilgisayar dağıtacak için bilgi alabilirsiniz..

MEB, Fatih projesinde öğrencilere tablet yerine bilgisayar dağıtacak Hakkında 2 yorum:

Yorumlarını paylaşır mısın?

css.php