Galileo kimdir?
Adı 17. yüzyıl bilimsel devrimi ile birlikte anılan en önemli bilim adamlarından birisi olan Galileo (1564-1642), fizik, matematik ve astronomi gibi konularda çığır açan çalışmalar yapmış ve ilgisi daha çok hareket üzerinde yoğunlaşmıştı. Galileo Galilei İtalyan fizikçi, matematikçi, gökbilimci ve filozoftur. Bu alandaki çalışmalarının sonucunda klasik mekaniğin temellerini kurmuş, Güneş merkezli astronomi sisteminin fiziğini geliştirmiştir. Aristoteles’e göre, her hareket onu hareket ettiren bir kuvvet sonucu meydana gelirdi; cisim bu kuvvet kendisini hareket ettirdiği sürece hareket ederdi.
Galileo’nun hayatı
1564 senesinde İtalya’nın Pisa şehrinde dünyaya gelen Galilei altı kardeşe sahiptir. Bu kardeşlerinden iki tanesi daha çocukken ölmüştür. Galileo’ya ismini veren büyük babası Galileo Bonaiuti 1370 ve 1450 yılları arasında yaşamış olan bir doktor, üniversite eğitimcisi ve politikacıdır. Bütün kardeşlerinin en büyüğü olan Galilei’nin babası, ünlü bir lavtacı ve müzisyendir. Babası Vincenzo Galilei ve annesi Giulia Ammannatı’dır. Babası sayesinde daha çocukluk yıllarında otoriteyi sorgulamayı, dikkatli ölçüm ve deney yapmayı, ritmi müzikal bir şekilde irdeleyerek deneysel yollarla sonuca ulaşmayı öğrenmiştir. Galilei’nin en küçük kardeşi olan Michelangelo da babası sayesinde kendini küçük yaşlardan itibaren geliştirmeyi başarmış ve ünlü bir lavtacı ve müzisyen olmuştur. 14. yüzyılda daha önce Bonaiuti olan soy isimleri Galilei ile değiştirilmiştir.
Sekiz yaşına gelen Galileo ailesi ile birlikte Floransa’ya taşınmıştır ve yine Floransa’ya 35 km uzaklıkta olan Vallombrosa kasabasındaki Camaldolese Manastırı’nda eğitim görmeye başlamıştır. Galileo’nun kardeşi Michelangelo müzikal projeleri için büyük erkek kardeşi Galileo’dan büyük miktarlarda borçlar almıştır ve Galileo’nun kardeşi için verdiği bu borçlar onun mali açıdan zorluklar yaşamasına neden olmuştur. Bu sıkıntılar içerisinde olan Galileo kendisine para kazandırabilecek buluşlar yapmak için motivasyon elde etmiştir.
Galileo gençken her ne kadar rahip olmayı düşlemişse de babası onu Pisa Üniversitesi’nde tıp bölümüne yazdırmıştır. Matematiğe olan yakınlığı çevresindekiler tarafından gözlense de o zamanlar bir matematikçi olarak para kazanamayacağını düşünen ailesi onu matematikten uzak tutmaya çalışmıştır. Ancak Matematik ve Geometri alanlarındaki derin ilgisi onun babasını ikna etmesini sağlamıştır. Böylece aynı üniversitede Tıp bölümünü Matematik ve Doğa Felsefesi okumaya başlamıştır.
Galilei, bilimde pratik yöntem ve çalışmalara yöneldi. Mikroskobu geliştirmeyi başardı. Ancak 1618’de üç kuyruklu yıldızın görülmesi ile kiliseyle tartışmaları arttı. Galilei’nin yakın arkadaşı olan Sekizinci Urban olarak Papa seçilmesinin sonrasında cesaret alarak yazdığı İki Kainat Sistemi Üzerine Konuşmalar adlı eserini 1632’de yayınladı. Lakin Galileo Galilei kitabı daha önceki ikazlar ile çeliştiği söylentilerine rağmen Roma’da mahkemeye çağrılma sebebi oldu. 1633’te Galilei’nin kitabı yasaklandı. Galilei müebbet hapse mahkum edildi. Yetmiş yaşında olmasına rağmen hapsedilen Galilei’nin gözleri kör oldu. 1642 yılında ise cezaevinde tutsak bir şekilde vefat etti.
Galileo Galilei’nin eserleri nelerdir?
Yaşamı boyunca kendini bilimin pek çok dalına adamış isimlerden birisi olan Galileo Galilei’nin bu güne kadar ulaşmış olan pek çok yararlı eseri vardır. Çalışmalarının yazılı kaynaklarda devam etmesi için pek çok esere imza atmayı hayatı boyunca ihmal etmemiştir ve bu konudaki çalışmalarını özenli bir şekilde yürütmüştür. Önemli eserleri arasında 1586 senesine ait olan Küçük Terazi eseri, 1590 senesinde Hareket Üstüne, 1600 senesinde Mekanik, 1610 senesinde Yıldızların Habercisi, 1632 senesinde Dünyanın İki Esas Sistemi Üzerine Diyaloglar ile 1638 senesinde Hareket Kanunları ve Mekanik ünlü bilim adamının en önemli eserleri arasında yerini alır. Yakın tarih olan 1890 ile 1910 seneleri arasında Galileo Galilei Eserleri isimli çalışma altında pek çok çalışması bir araya getirilmiştir.
Galileo Galilei İcatları
- Teleskop: Eskilerinden esinlenerek uzağı daha yakından görmek için büyük mercekler kullanarak güçlü teleskopu icat etmiştir. 1609 senesinde icadı olan teleskop ile gökbiliminde önemli gözlemler meydana geldi. Ay’ın kraterleri ilk defa görünmüştür.
- Jüpiter’in Uyduları: 7 Ocak 1610 tarihinde kendisinin icat etmiş olduğu teleskop yardımı sayesinde Jüpiter’in etrafında 3 küçük parlak yıldızı görüp şaşırdı. Diğer arka yüzünde daha fazla yıldızların olduğunu görmüş olması ise uydularının keşfine neden olmuştur.
- Mikroskop: Teleskoptan ilham alarak çalışmalarını daha detaylı olarak inceleyebilmesi adına mikroskop’u icat etti.
- Termoskop: Sıcak ile soğuğu ölçmek için 1597 senesinde aleti icat etti. İsim babası olarak bilinmektedir ve Termoskop adı verilmiştir. İnce uzun tüp olan, alt tarafı yuvarlak top şekline sahiptir. Tüpün alt tarafına gelen sıcaklık su seviyesinin yükselmesine neden olarak sıcaklık ile soğukluk ölçülmektedir.
- Su Pompalama Makinesi: Su makinesini icat ederek patentini almıştır. İcat etmiş olduğu pratik kullanışlı su makinesi ile alakalı herhangi bir bilgi yoktur. Bahçe, toprak gibi mekânları sulamak için pompa yardımı ile kullanılmaktaydı.
Galileo Özlü Sözleri
Galileo sözleri olarak günümüze kadar gelen önemli sözler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir.
- Tabiatın kitabı, matematiksel sembollerle yazılmıştır.
- İki gerçek birbiriyle asla çelişmez. Hiçbir şey öğrenemeyeceğim kadar cahil birine hiç rastlamadım.
- Kainat dediğimiz kitap, yazıldığı dil ve harfler öğrenilmedikçe anlaşılmaz. O, matematik dilinde yazılmış; harfler üçgen, daire ve diğer geometrik şekillerdir.
Galileo Galilei kimdir? Galileo’nun hayatı ve eserleri nelerdir? Hakkında 1 Yorum:
Çok güzel.