Kişisel hareketlerde kişinin yaptığı isten sorumlu tutulması, iyiliğinin de kötülüğünün de sonucunun kişinin kendisine ait olması gerekir. Bu yaklaşım kişilerin davranışlarını olumlu yönde düzeltmelerine yardımcı olur. Ancak toplumsal ilişkilerde bu sözü olduğu gibi gerçek kabul etmek mümkün değildir. Yakın çevremizde, bizimle birlikte yaşayan veya bazı haklardan bizimle birlikte yararlanan kişilerin yanlış davranışlarını görüp de engellememek doğru değildir. Çünkü onların yanlış davranışlarının cezasını genellikle bütün toplum çeker. Bu kişilerin oluşturacağı zararlardan etkilenmemek için onlarla mücadele etmek vatandaşlık görevi sayılır.
İnsanlar yaptığı işlerden sorumludur. Bu yüzden insanlar yaptıkları işlerin olumlu veya olumsuz sonuçlanması durumunda işin sonuçlarına kendisinin katlanması gerekir. Daha doğrusu yaptığı işin sonuçlarını göz önünde tutarak bütün işlerini yapması gerekir.
İnsanlar iyiliklerinin de kötülüklerinin de cezasını kendisi çeker. Yapılan iyi işlerin nasıl güzellikleri varsa kötü işlerin de bir cezası vardır. Yapılan hataların cezası olduğu için bu cezayı çekmek de kişinin kendisine düşer. Yapılan bütün işlerin sorumluluğunun bilincinde olmak gerekir. Bu bilinç ile yapılan hataların sorumluluğunu almak da kolay olur. Yapılan hatanın cezasını çekmek ve bunu kabullenmek de daha kolay olur. İnsanlar yaptığı hatanın cezasını başkasına çektiremez. Yaptığı bir yanlışın veya hatanın sorumluluğunu başkalarına yükleyip başkalarını suçlamak çok kötü bir davranıştır. Kendi hatasının cezasını başkasına çektirmek büyük bir haksızlık ve zulümdür.
Örneğin bir iş yerinde yapılan bir hata sonucu ortaya çıkan olumsuz durumun sorumluluğunu almak ve başkalarını suçlamamak gerekir. Ancak bazı durumlarda insanlar kendi durum ve konumlarını düşünerek hatalarını kabullenmez ve suçu başkalarının üstüne atarlar. Başkalarını suçlayarak sorumluluklarından kaçmak hem büyük bir ayıp hemde başkalarına karşı yapılan büyük bir haksızlıktır.
Sonuç itibari ile insanlar her işlerinde kendi sorumluluklarını almaları gerekir ve yapılan hataların cezasını kendisinin çekeceğini bilmelidir. Her hatanın cezası hata yapana aittir.
Her koyun kendi bacağından asılır atasözü anlamı Hakkında 2 yorum:
Bu atasözünü kim söylemiş? Başkalarının yaptığı hatayı toplum olarak çekiyoruz hatayı yapan değil!
En düşük ortalamam 99. Üstün başarı alır mıyım?