Ödev yapmanın yararlarını elbette ki biliyoruz birçoğumuz, biz sadece bir hatırlatma yapmak istedik. Ödevler, öğrenciler açısından sırf dersi unutmamak ya da öğrencinin sözlüsünü verirken bir belge hazırlayabilmek için meydana getirilen uygulamalardır. İlköğretim süresince sık sık verilen ödevler, vakit ilerledikçe ciddi oranda azalmaktadır. Günümüz eğitiminde ödevin kıymeti tam olarak bilinememektir. Aslında ödevlerin öğrencinin eğitimine katkısı oldukça fazladır. Ödevler öğrencinin başarısında büyük rol oynayıp, öğrenciyi eğitime adapte edebilen en iyi uygulamalardan bir tanesidir. Ancak günümüzde gelişen teknoloji ve tembelleşen gençlikle beraber bu uygulamada yok olmaktadır.
Ödevlerin öğrencilere en büyük katkısı araştırmayı ve bir mevzuyu çözüme ulaştırmayı sevdirmektir. Öğrenciye mesuliyet bilincini aşılayıp, başarıya ulaşmış olmak için çalışmaya sevk etmektir. Ancak teknoloji ve internetin gelişmesiyle beraber birçok öğrenci bu özelliğe sahip olamamıştır. Öğretmen bir ödev verdiğinde öğrenci bunu araştırmakla uğraşmayıp, internete istenileni yazıp, benzer biçimde ödevi öğretmene götürmektedir. Bu yüzden de yapmış olduğu ödevden asla yarar sağlayamamaktadır.
Ödev yapmanın öğrenciye faydaları ise şunlardır:
- Ödev yapmak, öğrencinin derslerine olan ilgisini arttırır: Okuldaki zaman çocukların konuları özümsemesi için yeterli olmayabilir. Çocuk, ödev yaparak öğrendiklerini pekiştirebilir.
- Ödevler, öğrencinin derslerini tekrar etmesine olanak sağlar: Araştırmalar, ödevini düzenli olarak yapan, çocukların yapmayanlara göre daha başarılı olduklarını göstermektedir.
- Ödevler bilgilerin tazelenmesini ve beyinde kalıcı olmasını sağlar: Yeni bir şeyler öğrenirken tekrar yapmanın ne kadar işe yaradığı bilinir. Ödevde derste dinlenen yeni bilgilerin tekrar edilmesini sağlar.
- Kişiyi değişik kaynaklara yöneltir ve bilgiyi tam olarak öğrenebilmesini sağlar: Okulda verilen ödevlerin genellikle ders kitapları dışında kaynaklardan araştırılması istenir. Bu da öğrenciyi farklı kaynaklardan bilgi araştırmaya yönlendirir.
- Yorumlamaya yönlendirir ve birçok kabiliyetinin açığa çıkmasını sağlar: Çocuk ödevi kendi başına yaparsa problem çözme gücü, sonuca ulaşmak için düşünme alışkanlığı geliştirir.
- Öğrencileri daha görevine sadık ve başarıya ulaşmış kişiler haline getirir: Çocuk, ödevlerini anne babası karışmaksızın başarıyla tamamlarsa yaptığı işten dolayı kendisiyle gurur duyar. Bu, her düzeyde başarılı olmanın temelinde yatan sorumluluk ve bağımsızlık duygularını beraberinde getirir.
- Öğretmeninin beğenisini kazanmasına ve kabiliyetlerini daha net bir halde öğretmenine gösterebilmesini sağlar: Okulda kendini iyi ifade etmeyip, ödevler aracılığıyla kendini öğretmenine karşı iyi ifade eden öğrenciler vardır. Bu da öğrenmede iyiye işarettir.
Ödev yapmanın önemi ve faydaları Hakkında 2 yorum:
Uzun ve rahat bir yaz tatilinden sonra okulların açılmasıyla ev ödevlerinin yapılması yolunda verilen savaşlar, birçok çocuk ve aile için sıkıntı vericidir. Çocuk psikiyatrisiti olarak okul döneminde bana başvuran ailelerin çoğu çocuklarıyla ev ödevlerini yaptırmak konusunda çok sıkıntı yaşadığını ifade etmektedir..
Çocuklar için, ödevlerini bir erişkinin yardımıyla yapmaktan, kendi başına yapabilmeye geçmek önemli bir gelişim aşamasıdır. Bu gelişimin olabildiğince erken sağlanabilmesi için ev ödevlerinin en önemli işlevinin bağımsız çalışabilme, bilgiye ulaşabilme ve sorumluluk becerilerinin gelişmesi olduğu unutulmamalıdır. Çocuğun ödevlerini kendi başına yapması, anababanın bu konuda hiç sorumluluk almaması anlamına gelmemelidir. Anababanın ödevlere önem vermesi, izlemesi, kontrol etmesi ve cesaretlendirici olması bu becerilerin gelişimi için önemlidir. Başlangıçta çocuk daha yakın bir izleme ve daha fazla yardıma gereksinim duyacaktır. Anababa ödev süresince çocuğun yanında oturup yanıtları vermek ya da hataları düzeltmek yerine araştırma, karar verebilme, plan yapabilme becerilerini geliştirecek fırsatlar tanımalıdır.
Öğretmenin tutumu ve görevi ne olmalıdır?