Öfkeyle kalkan zararla oturur hikayesi: Öfkesine kapılarak iş gören insan sonunda zor duruma düşer. Çünkü öfkeli, kızgın, sinirli insan iyi düşünemez, olup biteni iyi göremez, sonucu iyi hesaplayamaz. Bu yüzden de yanlış kararlar verir.
Her insan yaşamı süresince kontrollü davranışlar sergilemelidir. Bazı durumlara karşı her insan sinirlenebilir. Fakat çok fazla sinirlenen insanoğlu kendine hakim olamayıp kendine ve çevresindekilere zarar verebilir. Aslında insanoğlu birazcık sabırlı olsa ve öfkesini kontrol edebilse, kötü bir olaya sebep olmadan sorunu çözebilir. Öfke kontrolünü sağlayabilmenin yaşantımız için büyük önemi vardır. Öfke insana birçok zarar verir. Öfkelenen bir insan aklına gelen yanlış düşüncelere uyabilir ve yanlış kararlar alabilir. Bu yanlış kararlar sonucunda içinden çıkılamayacak bir çok hata ortaya çıkabilir. İnsanın bundan dolayı başı belaya bile girebilir. Başına telafisi olmayan işler gelebilir. Bu nedenle de öfke kontrolü oldukça önemlidir. İnsanoğlu sabırla her şeyin üstesinden gelebilir ve en zor zamanlarında bile doğru kararlar alabilir. Öfkeyle hareket eden bir insan eninde sonunda gene kendisine zarar verir. Yani öfkeyle kalkan zararla oturur.
Öfkeyle Kalkan Zararla Oturur Kompozisyon
Öfke insanoğlunun bir anda tüm kontrolünü kaybetmesi ve aklın devreden çıkması sonucu kırıcı ve sinirli olma durumudur. Tüm kötü duygular gibi öfke de insan ilişkilerine zarar veren bir duygudur.
Beklentilerimiz yerine gelmediği sürece ya da biz başkalarının bazı isteklerini yerine getirmek istemediğimizde öfkelenebiliriz. Böyle zamanlarda kişi mantığıyla hareket etmediği için sakinleştiği zaman pişman olacağı sözler söyler ve davranışlarda bulunabilir. “Öfkeyle kalkan zararla oturur” atasözü de insanların sinirli anlarında yapmış olduğu davranışlar ve söylediği sözlerin mantıklı olamayacağını ifade etmektedir. Öfkeli anlarda iyi düşünemeyen insanoğlu olabilecekleri iyi hesaplayamadığı için sonradan kendini zor duruma düşürebilecek hareketlerde bulunabilir.
Öfkenin sonunun pişmanlık olduğuna bakılırsa böyle zamanlarda kişi kendini kontrol etmelidir. Bunu en iyi Mevlana Celaleddin Rumi açıklamaktadır. Mevlana “Hiddet ve asabiyette ölü benzer biçimde ol” sözüyle bizlere hiddet anında iyi olmamız gerektiğini ifade ediyor. Sinirliyken en doğru davranış bir ölü şeklinde hareketsiz ve tepkisiz olmaktır. Bizi öfkelendiren ortamı terk etmek ve duygularımızın yoğunluğunun azalmasını beklemek, aklımız devreye girene kadar da bu ortamdan uzak durmak gerekir.
Öfkeyle kalkan zararla oturur atasözünün hikayesi
Öfkeyle yapacağımız işler zararımızadır. Olaylar karşısında öfkeye kapılan şahıs ne yaptığını bilmez. Tamamen duygularının esiri olur. Yaptıkları doğru ve düşünceli davranışlar olmaz. Oysa insan tüm hareketlerini bilgili olarak yapmış olduğu sürece pozitif sonuçlar alır. Öfkelenen insan, duygularıyla hareket edeceği için kendisine zararı dokunabilecek davranışlar yapabilir. Akıllı insan öfkesine hakim olan insandır. Öfkeli anında aklına eseni yapmayan insandır, öfkeyle hareket etmeyen, öfkesi geçtikten sonrasında, kendisini büyük zararlardan koruduğunu anlamış olur.
Öfkeyle kalkan zararla oturur atasözünün anlamı Hakkında 4 yorum:
Güzelmiş.
Şaka mı yapıyorsunuz? Müthiş!
Ödev konumdu teşekkürler.
Resmen hepsini yazdım, ödevimde yer kalmadı durmak zorunda kaldım.